Rai като фабрика за шоу и пари

Днешната обществена телевизия не трябва да бъде просто средство за продуциране и излъчване на програми за парите на зрителите – лицензионна такса. От обществена телевизия могат да бъдат спечелени значителни пари, които медиите могат да реинвестират в производството и излъчването на други програми.

Италианската обществена телевизия и радио Rai (Radiotelevisione italiana) все по-често се чува от големи европейски оператори за обществени услуги, главно благодарение на масивните инвестиции в телевизионно съдържание, които след това отбелязват успех не само в самата Италия, но и по целия свят.

И дейностите на италианския Rai ще представим днес по-подробно. Статията има за цел да въведе функционирането на обществената телевизия в Италия, която е много различна от обществената телевизия у нас.

Програми RAI

Общественият оператор в Италия е създаден през 1924 г. и първоначално работи под марката URI. Това беше радио предаване, телевизията по това време все още не съществуваше. 20 години по-късно е преименувано на сегашното име на RAI (днес Rai). Първата телевизионна програма Rai официално стартира десет години по-късно – тоест през 1954 г. Втората телевизионна програма е добавена през 1961 г., а регионалната Рай 3 е създадена 18 години по-късно. Преходът към цифрова телевизия е помогнал за развитието на семейството на телевизията Rai и стартирането на тематични програми.
Rai започва да се излъчва експериментално в Торино още през 1949 г., а на 5 февруари 1950 г. той е първият в Европа и вторият в света, който излъчва футболния мач Ювентус-Милано. Което все още се счита за началото на Серия А по телевизията.

В Торино има най-старото телевизионно студио Rai. Рим е построено в средата на 50-те, Милано през 60-те години на миналия век.

Затова Rai има свой собствен телевизионен музей в Торино. Посетителите могат да видят техническите скъпоценни камъни като първите телевизионни или радиоприемници, първата телевизионна технология Rai, използвана през 50-те години за телевизионни излъчвания, но също така и по-нова технология като първите цветни телевизионни камери или първата HD камера от 1987 г., с която Rai засне първи обществена телевизия в Европа първо HD шоу.

В допълнение към технологията, посетителите могат да видят десетки забележителности под формата на снимки или видеоклипове, оставени от различни известни личности, които са посещавали студиа на Rai през последните 70 години.

Например, уникални снимки и съобщения от комиците Стан Лоръл и Оливър Харди, които посетиха Rai в средата на 50-те години на миналия век, малко преди смъртта на Оливър Харди. Или уникални видеоклипове и снимки от 1984 г., когато Queen, водена от Фреди Меркюри, посети Rai TV, но и лични предмети, видеоклипове, снимки, съобщения от известни личности като Мадона, София Лорен, Джина Лолобриджида, Франк Синатра, Селин Дион, Чарли Чаплин и много други.

В Торино също има уникални лаборатории и експериментални студия на Rai, едни от най-добрите в Европа. Студиото се използва не само от Рай, но и от други мултинационални компании като Samsung и преди това Nokia. Тук се тестват нови форми на излъчване, но също и техники като камери, дисплеи, звук и т.н.

Днес Rai оперира 13 национални, предимно тематични програми, плюс регионални радио- и телевизионни канали. В момента две станции излъчват в чужбина – Rai Italia и Rai World Premium. Преди старта има още една програма, наречена Rai English (преди се нарича Rai World), която ще се опита да достигне до телевизионните зрители с програма на английски език и да достигне до друга група зрители на екраните. Rai English ще принадлежи на Rai Com и ще излъчва свободно в HD резолюция при 13 ° E. Станцията ще бъде предложена на телевизионните оператори срещу заплащане. Рекламата ще се появи и в програмата. Началната дата все още не е зададена.

Рай има уникална и перфектна организационна система, която се грижи за дистрибуцията, дистрибуцията, производството, финансите и т.н. Например:

Rai Pubblicità : рекламни продажби
Рай Com : дистрибуционни канали и програми Rai
Rai Way : техническо управление на DVB-T и сателитна
Rai Cinema : филмова продукция
Rai Fiction  : производство на телевизионни сериали и филми
Rai Vaticano  : производство и производството на програми и предавания от Ватикана,

Rai има най-голям брой журналисти в Европа повече от 1300 (общият брой на служителите е над 13 000). Около двеста от тях в чужбина.
Това е единствената компания с четири независими редактора на новини – TG1, TG2, TG3 и Rai News.

Излъчване на Rai:

Rai 1– обща програма, ориентирана към семейството. Рай главен, който излъчва всички скъпи проекти. Рай 1 е най-гледаната станция в Италия. 72% прайм тайм печели Rai 1.
Rai 2 – обща програма. Тя е насочена към по-малко взискателните зрители.
Rai 3 – обща програма с регионални новини.
Rai 4 – сериен и филмов канал
Rai 5 – културни, музикални и документални програми

Rai News 24 – канал за новини и информация
Rai Gulp – програма, насочена към деца и тийнейджъри
Rai Yoyo – програма за деца в предучилищна възраст
Rai Movie – филмов канал

Rai Premium – драматичен творение от
Rai Scuola – образователен канал
Rai Sport – спортна станция
Rai Storia – документален канал, фокусиран върху историческите програми

снимка


Освен това, Rai управлява специални канали, които не се излъчват в цялата страна:

Rai 4K – сериали, филми, спорта. Всичко в 4K резолюция. Специалният канал е достъпен за сателитните зрители на TivúSat и регионално в рамките на DVB-T2 в Италия.
Rai Südtirol – немска езикова телевизионна станция в района на Трентино-Алто Адидже. Програмата все още не се излъчва чрез сателит. През април той ще се появи на спътниковата система Eutelsat Hot Bird при 13 ° изток, заедно с регионалните версии на Rai 3.

Rai има най-голям брой часове от собствена продукция в Европа.
Например, Rai 1 излъчва всеки ден, като започва в 6 часа сутринта и завършва около 1 час през нощта, само собствена премиерна продукция всеки ден. Което е уникално. От 24 часа излъчване на живо само на Rai 1, невероятните 14-16 часа на ден, включително и през почивните дни.

В чужбина (извън Европа) Rai предлага две програми – Rai Italia и Rai World Premium . Това са два платени международни Rai канала, които излъчват най-доброто от продукцията на Rai. Интересно е, че Rai Italia се разпространява само в САЩ и излъчва най-високата италианска футболна лига Серия А.  Rai Italia програмно се адаптира към континента, където излъчва. Всяка версия има собствени новини, излъчвани от централата на Rai Italia на континента – Ню Йорк за САЩ, Пекин за Азия, Йоханесбург за Африка, Торонто за Канада и Сидни за Австралия.
Rai World Premium е само за САЩ и Австралия. Излъчва сериали и филми, направени в Rai , които са световно успешни на английски.
Rai Italia се разпространява над сто оператори по целия свят.

Освен телевизионни програми, Rai оперира и с редица радиопрограми, които не са предмет на тази статия.

Основният източник на доходи за Rai са лицензионните такси. Освен това приходи от реклама, спонсорство и продажба на права върху собствени програми.

Концесионни такси

Таксите за концесия се плащат ежемесечно или ежегодно в Италия (без месечно плащане). Таксата винаги се добавя автоматично към депозита за електричество.

Понастоящем италианските домакинства плащат концесионна такса от 90 евро годишно (т.е. 7,5 евро на месец), което е една от най-ниските такси в Европа. Миналата година в страната имаше по-малко от 30 милиона данъкоплатци, което представлява около 90 процента от всички задължени данъкоплатци.

Деца под 18 години, студенти под 26 години, пенсионери над 80 години, хора с увреждания, независимо от възрастта, включително слепи и глухи, хора под издръжка и чужденци по-кратък от една година престой.

Рай е единствената обществена телевизия в Европа, която плаща данъци два пъти – за реклама и концесионни такси.

Rai реклама

Rai може да излъчва телевизионни реклами. Въпреки това, неговият обхват е значително ограничен в сравнение с търговските оператори. В допълнение, тя може да вмъква реклама в излъчваните програми – тоест класическото прекъсване на програмната реклама, както при търговските оператори.

Rai може да излъчва максимум 58 минути реклами в почти всяка програма на ден (вижте обяснението в следващия параграф). В рамките на един час обаче рекламата Ви може да бъде ограничена до максимум 7 минути. За сравнение, търговската телевизионна група Mediaset и всички други италиански частни канали могат да излъчват максимум 216 минути реклами във всяка програма на ден. Максимум 11 минути реклама на час.

Rai има не само ограничено време за реклама по закон, но има време, когато и в какви програми може да рекламира. Рекламата може да се излъчва по Rai 1, 2, 4, Rai News24, Rai Movie, Rai Premium и Rai Sport по всяко време. Rai 3 и Gulp са позволени да излъчват реклами само от 16:00. Rai 5, Rai Storia и Rai Yoyo, от друга страна, изобщо не трябва да излъчват реклама, дори не спонсорират.

Рай много точно определи какво може да се финансира от реклама и какво само от лицензионни такси. По този начин няма конфликт, когато таксите на зрителите се използват за финансиране на комерсиални проекти като футбол, сериали или филми, а от друга страна, комерсиални проекти (новини, актуални предавания, документални) не се комерсиализират.

В праймтайма Rai таксува до 1,2 милиона евро на минута реклама. Следобедното излъчване от Gira реклама ще струва 700 хиляди евро. Рекламният ценоразпис е публично достъпен на уебсайта Rai Pubblicita.it.

Инвестиции в програми и права за излъчване

Зрителите на телевизията могат да си припомнят комисар Коррадо Катани от добре познатия Октопод (La piovra). Това е легендарна италианска поредица от 80-те години на миналия век, продуцирана от Rai , която се излъчваше в много страни, включително България. Подобни успехи отбелязаха и от серията Marco Polo.

Евтините сценични забавления или телевизионни продукции на днешния взискателен зрител няма да спечелят. Това изисква сложна поредица, както в сюжетната линия, така и по отношение на костюмите, интериора, екстериора и актьорите. Появяват се скъпи проекти като „Името на розата“ и „Гениалната приятелка“ и сега отбелязват успех с втория сезон (сега на HBO GO).

Гениалната приятелка вече се излъчва в 162 страни. Смята се за огромен успех, когато сериалът се продава в 140-150 страни. Само за да дам идея, най-продаваният сериал за всички времена е Game of Thrones, който е продаден в 173 страни. В Европа никоя друга телевизия, нито търговска, нито публична, не е успяла да продаде произведението си на 162 страни. Засега само BBC със Dr. Who и г-н Bean, който беше продаден на 155 страни.
През 80-те години сериалите Октопод, Марко Поло, Христофор Колумб, Последните дни на Помпей или Тайната на Сахара се продават в около 120 страни. Въпреки това тогава имаше много по-малко конкуренция, така че това беше и рекордни числа за онова време.
Рай беше първата европейска телевизия, която започна да пуска международни актьори, особено холивудски звезди, в сериала си през 80-те години.
Повествователният сериал Марко Поло от 1982 г. беше най-скъпият в телевизионната продукция на 80-те години. Тогава сумата беше зашеметяваща 40 милиарда лири, сега 20 милиона евро. Само за да ви дам идея, игрален филм по това време струваше около 4 до 5 милиарда лири.
Поредицата все още е водеща, тъй като единствената европейска поредица спечели три награди „Еми“ – за най-добра серия, музика и дизайн.

Най-скъпата поредица на Rai днес е Името на розата (32 милиона евро), следвана от Медичи, Майстори на Флоренция (30), Гениална приятелка (25), Хънтър (18) и други.

70-ото издание на легендарния музикален фестивал Sanremo 2020 се проведе от 4 до 8 февруари. Rai „изля“ 18,9 милиона евро в този проект. И не излишно. Високата инвестиция също помогна за постигането на високи оценки. Тази година Sanremo е най-гледаното през последните 20 години. В допълнение, Rai спечели приблизително два пъти сумата от 37,7 милиона евро чрез реклама.

Sanremo 2020 беше наблюдаван от зрителите на Rai1, но и в чужбина благодарение на продажбата на права за излъчване (Румъния, Албания, Швейцария, Малта), но и в други страни чрез видео платформата Rai Play, която беше отворена за зрители по целия свят за този фестивал. Резултатът беше аудитория от 35 милиона и 500 000 зрители.
Sanremo беше излъчен и на Rai Italia, където каналът записа рекордна публика. В сбора на всички континенти публиката беше около 20 милиона зрители.

За правата на спортно излъчване Rai е готов да плати значителни суми. Той не само привлича зрителите, които търсят спортно съдържание, но благодарение на скъпата излъчена реклама, той дори е в състояние да печели.  Rai плати на оператора на Sky общо 120 милиона евро за под-лицензи за Шампионска лига на УЕФА (16 мача + финали) в сряда, 8 от които бяха в 4K.
При подобни скъпи събития (LM, Sanremo, Giro d’Italia, World Cup …), Rai променя таксуването на рекламите от 30 секунди на една секунда. Максималната сума, която Rai таксува, е 20 000 евро в секунда.

Други интересни места

Филмовият и сериен канал Rai 4 е най-успешният тематичен канал в Италия и държи първенството си в Европа. Докато по-голямата част от телевизиите в цяла Европа са по-склонни да имат отлив от млади зрители, Rai 4 успя да върне младите зрители на телевизионните екрани. Rai 4 е единственият по рода си телевизионен канал в Европа.

Rai, като единствената телевизия за обществени услуги в Европа, има собствена сателитна платформа TivúSat много успешен, дори ако го съфинансира с търговската телевизионна група Mediaset. Технически обаче го прави. TivúSat е безплатна DTH услуга, която се разпространява чрез сателитната система Eutelsat Hot Bird на 13 ° E и предлага на зрителите в SD, HD и 4K резолюция. В края на май ще бъде наличен първият 8K канал Rai 8K.

Rai беше първата телевизия за обществени услуги в Европа и една от малкото в света, която започна да се излъчва в 4K от 2016 г.

Rai има най-скъпото токшоу в Европа, Che pace che fa на Rai 2 струва средно 500 000 евро за всеки епизод. Това се дължи главно на изключителни гости и броя на гостите на нощ.

В края на 2019 г. Рай получи награда от EBU и италианското Министерство на финансите за изключителна икономика. Общо 18 програми се финансират най-малко 50% от реклама, а дори 4 от тях са финансирани 100% или повече. Това означава, че тези програми не „губят“ парите на данъкоплатците и печелят повече.

Тази система е уникална и в целия свят, тъй като повечето телевизионни групи за обществени услуги се финансират единствено от зрители, а рекламата служи само като допълнителен доход.

Инфо: www.parabola.cz

Последвайте и ни харесайте:
fb-share-icon0
Tweet 20
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial