Site icon satinfobox.com

Два сателита Express бяха изстреляни в орбита

Тази нощ, 31 юли 2020 г. 00:25:19 MSK, от Байконур направи успешно изстрелване на ракетата “ Протон-М “ горен етап “ Бриз-М “ и руските космически кораби “ Експрес-103 “ и “ Експрес“ 80 „на борда.

Активната фаза на полета на Протон продължи 587 секунди, след което орбиталният блок беше поставен на суборбитална траектория. Тогава горният етап „Бриз-М“ започна изстрелването на два космически кораба в целеви орбити. По време на изстрелването са извършени пет планирани включвания на неговата задвижваща система. В петък, 31 юли 2020 г., в 18:24 часа по московско време,

космическият кораб „Експрес-80“ се отдели от горния етап на Бриз-М в целевата орбита, малко по-късно, в 18:41 московско време – Експрес-103. В момента и двата руски телекомуникационни спътника са поети от стартиращия клиент. Окончателното изстрелване на спътниците Express-80 и Express-103 се осъществява с помощта на задвижваща система, базирана на два електрически реактивни двигателя SPD-100V. Модернизирането се комбинира с довеждането на космическия кораб до работната точка, което дава възможност да се съкрати времето за тяхното въвеждане в експлоатация. Срокът за допълнително разполагане на спътника Express-80 е не повече от 152 дни, а на спътника Express-103 – не повече от 160 дни. „Експрес-80“ и „Експрес-103“ – руски телекомуникационен космически кораб от средния клас, произведен в компанията „Информационни спътникови системи“ на името на академик М.Ф. Решетнев ”(част от Държавната корпорация“ Роскосмос ”) на базата на сателитната платформа“ Експрес-1000N ”.

Те са предназначени да предоставят фиксирани и мобилни услуги, цифрово телевизионно и радиоразпръскване, високоскоростен достъп до информационната и телекомуникационна мрежа „Интернет“, както и предаване на данни в Руската федерация и страните от ОНД в C-, Ku- и L-лентите. Космическият кораб ще трябва да работи най-малко 15 години. Руският космически кораб Express-80 е проектиран да работи в орбитално положение 80 ° E и е оборудван с 16 активни транспондера в С-диапазона, 20 активни транспондера в Ku-диапазона и два активни транспондера в L-лентата. Космическият кораб „Експрес-103“ от своя страна е проектиран да работи в орбитално положение от 96,5 ° източно (103 ° източно е резервно положение) и е оборудван с 16 активни транспондера в С-диапазона, 20 активни транспондера в Ku-лентата и един активен L-лентов транспондер.

Те включват полезен товар, предназначен за препредаване на цифрово модулирани сигнали, получени от устройството както в непрекъснат режим, така и в режим TDMA в режими с един сигнал и много сигнали.

видео от старта

Последвайте и ни харесайте:
Exit mobile version