satinfobox.com

Türksat 5A ще бъде изстрелян на 8 януари

Първата тазгодишна мисия на SpaceX със сателита Türksat 5A е насрочена за 8 януари от стартова площадка SLC-40 в Cape Canaveral Space Force Station. Ракетата Falcon 9 ще изстреля сателита Türksat 5A в космоса за турския сателитен оператор Türksat 5A.

Новият спътник ще бъде паркиран на новата (стара ) орбитална позиция на 31 ° изток.

Türksat 5A е произведен и доставен от Airbus Defense and Space в сътрудничество с Турция. Сателитът ще предоставя телевизионни услуги в Ku диапазона на 42 Ku band странспондера с максимлен капацитет 1728 MHz за Турция, Близкия изток, Европа и Африка.

Зони на покритие от https://www.satlaunch.org/

Стартът постепенно беше отложен от 30 ноември до 31 декември. Той трябваше да се състои през нощта на 4-5 януари.

Стартовият прозорец ще продължи от 3:28 до 8:20 часа от нашето време (от 1:28 до 6:20 UTC). В случай на лошо време, стартът ще бъде отложен за един ден – т.е. на 9 януари.

Какво е интересно: 1-ви етап на ракетата Falcon 9 B1060.4 е на път да стартира и това ще бъде четвъртият му полет. Преди това първият етап на ракетата беше използван за мисии GPS III SV02, Starlink 11 и Starlink 14.

Ако всичко върви добре, този етап се очаква да кацне отново на плаваща платформа в Атлантическия океан, на около 675 км от мястото за изстрелване на Cape Canaveral, Флорида.  Платформата за приземяване вече е напуснала Порт Канаверал на първия етап, което означава, че полетът е трябвало да продължи по план.

Старта на живо може да гледате тук:

Следващото изстрелване на ракетата Falcon 9 е планирано за 14 януари от същото място SLC-40.

Последвайте и ни харесайте:
Exit mobile version