satinfobox.com

Ракетата Falcon 9 изстреля сателита Türksat 5A

Ракетата-носител Falcon 9 успешно стартира от Cape Canaveral  и изведе в космоса турския телекомуникационен спътник Türksat 5A в четвъртък вечерта. Това беше първата от 40 мисии Falcon, планирани за тази година.

Ракетата Falcon 9 е изстреляна с повече от 45 минути закъснение, за да се оцени готовността на станцията за наблюдение на Габон. Изстрелването най-накрая се състоя и Falcon 9 излетя от площадка SLC-40 в Cape Canaveral Space Force Station на 8 януари 2021 г. в 21:15 ч. Местно време (2:15 GMT).

Около 2,5 минути след изстрелването на Falcon 9, първата степен се отделя и се приземи накораба SpaceX, паркиран в Атлантическия океан на около 650 км източно от Cape Canaveral. Мисията продължи 33 мин. когато сателита се отдели от ракетата Видео от старта в предишната новина.

Турските служители бързо потвърдиха, че след излитане наземните екипи са получили първите радиосигнали от Türksat 5A, което е позволило да започнат да проверяват състоянието на спътника. Със стартово тегло от около 3400 км, Türksat 5A отвори слънчевите си панели и стартира плазмени двигатели. Изкачването до геостационарна орбита с електрически двигатели ще отнеме около 4 месеца. Електрическите реактивни двигатели използват по-малко гориво от конвенционалните течни ракетни двигатели, но произвеждат по-малко тяга и обработката им отнема повече време.

Türksat 5A е произведен и доставен от Airbus Defense and Space в сътрудничество с Турция. Сателитът ще предоставя телевизионни услуги и комуникация на данни в Турция, Близкия изток, Европа и Африка чрез 42 транспондера в Ku лентата. Операторът все още не е публикувал пълните карти на покритие.

Сателитът Türksat 5A трябва да работи на орбитална позиция от 31 ° изток и трябва да работи повече от 30 години, два пъти по-дълъг от стандартните сателити. 

Последвайте и ни харесайте:
Exit mobile version