satinfobox.com

Роботизирания космически кораб MEV-2 на Northrop Grumman улавя активен спътник Intelsat IS-10-02

Снимка на Intelsat 10-02, взета от MEV-2.

Две авиокосмически фирми постигнаха за за първи път виндустрия в понеделник, когато малък космически кораб на Northrop Grumman се скачи успешно с активен спътник Intelsat, за да предостави услуга и да удължи живота му.

Спътникът IS-10-02 на Intelsat е на почти 18 години и работи доста по-повече от очакваната продължителност на живота си, но построеният от Northrop Grumman космически кораб, наречен MEV-2, ще добави още пет години живот към IS-10-02, като по същество презарежда сателита и му дава нов двигател за управление.

Компаниите постигнаха нова насока в нарастващия бизнес за обслужване на спътници, докато са в космоса.

Поглед отблизо на спътника IS-10-02 на Intelsat, когато MEV-2 се приближава за скачване в орбита.

„Днешното успешно скачване на второто мисионно удължаващо превозно средство допълнително демонстрира надеждността, безопасността и полезността на космическата логистика“, заяви Том Уилсън, вицепрезидент на стратегическите космически системи на Northrop Grumman. „Успехът на тази мисия проправя пътя за нашето второ поколение обслужващи сателити и роботика, предлагащи гъвкавост и устойчивост както за търговски, така и за правителствени сателитни оператори, което може да даде възможност за изцяло нови класове мисии.

Удължаването на живота на активен космически кораб в орбита се е извършвало само с човешка помощ преди – като например мисиите за обслужване на телескопа Хъбъл, проведени от астронавтите на НАСА.

Изстрелян през август на ракета Arianespace Ariane 5, роботизираният MEV-2 прекара последните няколко месеца в пътуване до сателита. След това MEV-2 съвпадна с орбитата си, преди успешно да се качи, като същевременно предостави уникални изображения на спътника, когато космическият кораб се приближи.

IS-10-02 стартира през юни 2004 г. и беше предназначен за експлоатация само 13 години, предоставяйки широколентови комуникационни услуги за Европа, Южна Америка, Африка и Близкия изток. Сателитът е във фиксирана позиция над Земята в така наречената геосинхронна орбита тридесет и шест хиляди километра, за да осигури възможно най-широка зона на покритие. Капацитетът на спътника Intelsat 10-02 се използва и от платформите DTH Magio Sat, Nová Digi TV SK , freeSAT, Telly и T-Mobile SAT TV , които работят на чешкия и словашкия пазар, както и Allente за скандинавския пазар.

Изображение на Intelsat 10-02, направено от инфрачервената широколентова камера на MEV-2 на 15 метра разстояние.

Мисията MEV-2 се основава на успеха на мисията MEV-1 на Northrop Grumman през миналата година , която се скачи с неактивен спътник Intelsat. Този сателит се намираше в „гробищна орбита“, което означава, че вече не предоставя услуги, но MEV-1 го възстанови и премести сателита обратно на мястото си.

Космическият кораб MEV-2, макар и подобен на MEV-1, направи тази мисия още една стъпка, като скачи и удължи живота на сателит, който в момента е в експлоатация. Това означава, че има по-голям риск, тъй като IS-10-02 обслужва клиенти, включително предоставя телевизионни услуги на повече от 18 милиона домакинства в Европа.

Northern Sky Research, сателитна консултантска фирма, изчислява, че пазарът за сателитно обслужване и удължаване на живота е възможност от 3,2 милиарда долара през следващото десетилетие.

Фирмата прогнозира, че има търсене за обслужване на над 75 сателита до 2030 г., като компаниите и правителствата се стремят да удължат живота на типично скъпите геосинхронни екваториални орбитални сателити, вместо да стартират подмяна.

Последвайте и ни харесайте:
Exit mobile version