Site icon satinfobox.com

TVP 4K на DVB-T2/HEVC с HDR за мачовете от Euro 2020

Полската обществена телевизия TVP (Telewizja Polska) сключи споразумение с Emitel за удължаване на пробното цифрово наземно излъчване в стандарта DVB-T2 / HEVC. Обхватът на пробното излъчване постепенно ще се увеличи от настоящите 5 до целевите 49 региона.

От 1 май тази година тестовото излъчване на DVB-T2 ще бъде достъпно за 90 процента от населението на Полша. Освен това, по време на отложеното първенство по футбол Евро 2020 (11 юни до 11 юли 2021 г.), TVP ще управлява своя 4K канал TVP 4K на DVB-T2 / HEVC. Благодарение на това излъчването с възможно най-добро техническо качество на изображението ще достигне до повечето полски домакинства.

Програмите, излъчени до момента в рамките на тестовия мултиплекс TVP Kobieta, TVP Polonia, TVP Dokument, TVP Kultura и TVP Rozrywka, ще могат да се гледат до края на юни 2022 г., когато се планира изключване на сегашния стандарт.DVB-T и стартиране на мултиплекс излъчване в DVB-T2 и HEVC кодек.

По време на Европейското първенство по футбол Евро 2020, TVP ще управлява своя канал в UHD резолюция във формат 4K на всички 49 предаватели в DVB-T2 / HEVC. Всички мачове от шампионата ще бъдат излъчени по TVP 4K и благодарение на използването на технологията HDR (High Dynamic Range) и съраунд звук Dolby Atmos ще донесат на зрителите максимално визуално и аудио изживяване на футболния празник.

Подготовката на зрителите за предстоящата промяна в стандарта за цифрово наземно излъчване е още по-важна задача от обикновения технически обмен на технологии. Разширяването на тестовете за нови технологии в цялата страна вече ще позволи на получателите да проверят дали имат приемници, пригодени да приемат новия сигнал. Също така искаме да покажем пълния потенциал на новия стандарт. Като част от тестовете, зрителите на DTT ще имат възможност да гледат за първи път мачовете на Евро 2020 по специално подготвения канал TVP 4K, безплатно, което поставя Telewizja Polska в челните редици на телевизионните оператори, предоставящи широка аудитория с UHD / 4K качество на картината , „казва Марчин Клепачки, директор за разпространение на TVP.

В продължение на много години наземната телевизия е най-популярната платформа за приемане на телевизионни сигнали в Полша. През 2022 г. ще премине към нов стандарт за излъчване – DVB-T2 / HEVC. Благодарение на новия стандарт, наземните телевизионни получатели ще получат ново, по-добро качество на картината и звука, а операторите ще имат възможност да разширят своята оферта. Радвам се, че можем да осъществим този проект заедно с полската телевизия и да запознаем зрителите с предимствата на новия стандарт за излъчване. Убеден съм, че излъчването на Евро 2020 с качество 4K ще представлява голям интерес за телевизионните зрители „, каза Анджей Козловски, председател на Съвета на директорите на Emitel SA

Покритие на експериментален DVB-T2 мултиплекс TVP (снимка: satkurier.pl/Emitel)

Преходът към новия наземен стандарт за излъчване DVB-T2 / HEVC ще се осъществи в Полша на 1 юли 2022 г. Основното предимство е възможността за разширяване на броя на станциите и разпространението на излъчвания в HD резолюция, възможността за излъчване на UHD / 4K програмира редица други услуги, използвайки стандарта за хибридна телевизия (HbbTV).

източник: satkurier.pl

Този преход вече е завършен в Чехия. Предстои да се случи през септември октомври в Италия. Само в България не ясно дали ще има такъв преход и дали ще остане канал който да се излъчва в цифровата ефирна телевизия.

Последвайте и ни харесайте:
Exit mobile version