Site icon satinfobox.com

Rai – 3 нови станции, които преформатират съществуващите

Италианскота обществена радио тв- Rai подготвя значителни промени, както в съществуващото програмно семейство, така и в програмата. Една от очакваните новини е стартирането на международната програма Rai World, която ще се излъчва на английски език.

Плановете и промените за периода 2019-2021 г., които ще засегнат една от най-големите публични институции в Европа, представи новия главен изпълнителен директор Рай Фабрицио Салини. Той нарича промените „RAIvoluce“ и ще бъде най-големите промени през последните двадесет години.

Новите канали на RAI

Рай подготвя три нови програми – Rai World, Rai Parlamento и Rai Donna. Докато името на предстоящия проект е сигурно за първата станция, останалите две програми имат само работно заглавие. 

Rai World ще бъде посветен на зрителите извън Италия и ще бъде изцяло на английски език. Предполага се, че станцията има характер на основната телевизия. Така че те не пропускат новини, забавления, филми и сериали. Станцията също така трябва да покаже много от архива на RAI сериали и да покаже на екрана, някои от които не е излъчвал повече от 25 до 30 години. Rai World също подготвя нови серияли и филмова продукция.

Rai World ще бъде третият международен канал на RAI след Rai World Premiumи Rai Italia, както и първата програма за Европа.

Общата инвестиция в Rai World ще бъде между 60 и 70 милиона евро. 

Вторият предстоящ проект, с работното заглавие Rai Parlamento, ще работи в тясно сътрудничество с правителството (парламента) и ще служи на всички зрители, интересуващи се от политика, управление и други подобни. Станцията също ще бъде излъчвана свободно.

Третата станция ( Rai Donna ) ще бъде посветена на жените и ще бъде профилирана като сериен канал за жени на средна възраст. В предаването трябва да се появят и разговорни предавания, реалити и безкрайни серии (т. Нар. Сапунени опери). Станциита няма да бъде излъчвана чрез сателит свободно поради ограничения върху правата за излъчване на определени програми.

Rai World и Rai Parlamento трябва да започнат тази година, най-късно през първата половина на 2020 г. Женският канал ще започне да излъчва през втората половина на следващата година.

Промени в основните канали Rai 1, Rai 2 и Rai 3

Rai 1 е най-гледаната станция в Италия със средна аудитория от около 5 милиона зрители. 8 от 10-те показваха двойно поглед върху рейтинга си. 

Rai 1 в сътрудничество с HBO подготвя втората поредица „Genius Girlfriend“. Новата серия за Леонардо да Винчи „Леонардо“, която е в пост-продукцията и премиерата трябва да бъде тази есен. Леонардо е друга скъпа серия с бюджет от около 25 милиона евро.

Зрителите на Рай също могат да очакват политическа драма „Вечният град“, която в момента се финализира по мистериозното посещение на американския президент Дж. Ф. Кенеди през 60-те години в Рим и Ватикана, малко преди убийството му. 

В сътрудничество с France Television, Rai ще започне да снима приключенски сериал „Около света за 80 дни“ през лятото. В допълнение, Rai 1 има около 20 премиерни сериали и телевизионни филми за сезона 2019/2020. Ще има и други части на „Meraviglie“. 

RAI 2 ще укрепи собствената си продукция. Нови части от крими серията „Rocco Schiavone“, която бе продадена на тридесет страни по света. Друг успешен проект е серията „Il Cacciatore“ (The Hinter) с голям успех в Германия или Франция. Публиката ще види втората серия.

Rai 2 ще бъде по-фокусиран върху съвременната кинематография и също така ще засили най-популярното време за забавление. 

Рай 3 ще бъде от голямо значение за журналистиката, разследващата журналистика, документалните филми и новините. През лятото ще прави нови документални филми за природата или историята. Ще бъде променена и ежедневната документална програма Geo & Geo, която ще има ново студио. Рай 3 също подготвя ново голямо политическо ток шоу в най-гледаното време, което ще има две студиа. Един в Рим, а другият в Брюксел. Rai Studio ще бъде в непосредствена близост до Европейския парламент, в сграда, в която се помещават студия като BBC, Sky, France Television, Deutsche Welle и Bloomberg Television.

Промени и преформатиране на съществуващите тематични програми на Рай

Промените се правят и в по-малките тематични програми на RAI. Планът е да се спрат Rai Premium и образователния канал Rai Scuola . 

Каналът на филма Rai Movie ще претърпи някои промени. Най-малко 50% от времето за излъчване ще бъде европейска телевизионна и филмова продукция. “ Ние сме единствената европейска публична корпорация, която има чисто 24-часов филмов канал в портфолиото си ,“ каза Салини. 

Каналите Rai 5 и Rai Storia ще обменят програмно съдържание. От Rai 5 , документите и образователните програми, които ще се преместят в канала Rai Storia, ще изчезнат, Напротив, в Rai ще има повече художествени програми, арт филми и музикални програми. 

Rai Storia ще излъчва повече международни документи от National Geographic или BBC. Rai 5 ще подобри музикалното творчество – от попзвездни концерти до опера или балет. И двете програми остават напълно безплатни за реклами. 

RAI 4 ще бъде по-фокусиран върху мъжете в трудоспособна възраст и ще бъде по-агресивен по отношение на програмните предложения. Излъчванията ще се състоят от сериали и филми, особено екшън и хорър жанрове. В нощните часове ще има новини под формата на еротично настроени програми. 

Детски канал Rai Gulp ще се съсредоточи повече върху тийнейджъри на възраст от 11 до 15 години, удвояване свой собственo оригиналno съdyrvanie и ще бъдат по-ангажирани в международни проекти за деца и младежи, една от новостите е „Джемовете“ в началното училище, серията също така ще засегне сериозни въпроси като тормоз или наркотици, а

друга промяна в Rai Gulp ще бъде да ограничи рекламата до 180 секунди в часа. 

Rai Yoyo ще бъде насочена само към деца в предучилищна възраст и ще остане без големи промени. Тази станция ще остане напълно свободна от реклами.

Канал Rai News 24 ще получи изцяло обновена визия и нова новини студио, включително нюзрума. Тя ще работи в тясно сътрудничество с новия международен канал Rai World , за който ще подготви новинарски програми. Регионалната служба за новини на TGR ще бъде ново включена в Rai News.

Рай в цифри

Понастоящем Рай има общо 13 058 служители, от които 320 в чужбина, 1,760 журналисти, 8 независими агенции и 22 регионални проучвания. 

Най-високите средни заплати в Рай миналата година бяха около 166 000 евро на месец. Най-високите еднократни такси бяха средно 300 до 400 хиляди евро. По този начин тези заплати / заплати се отнасят главно до модераторите, художниците, гостите на телевизионното шоу и топ мениджмънта. До 2021 г. заплатите постепенно ще бъдат намалени с около 25 до 30 процента. Еднократната такса не надвишава 240 000 евро. Само в изключителни случаи 300 000 евро, но само с писменото съгласие на главния изпълнителен директор.

Новият шеф, Рай, остро критикува предишното ръководство, според което той харчи милиони за хонорари, които не са стандартни в Холивуд. Като конкретен пример той представи популярното неделно шоу „Che tempo che fa“ в Рай, където някои гости получиха такси в размер до половин милион (в евро). Той разкритикува и модератора на програмата Fabia Fazia, на която Рай изплаща 200 000 евро на месец.

Инвестиции в програмата

През 2018 г. програмата е инвестирала 1,1 милиарда евро. Между 2019 и 2021 г. се предвиждат по-големи инвестиции в размер на 1,2 млрд. Евро годишно. 

Миналата година Рай прекара общо 3,7 милиарда евро. Таксата за лиценз беше 90 евро. Плащащите дилъри бяха около 26 милиона. Таксата за лицензиране представлява 60% от общите приходи, 25% реклама и 15% приходи от други активи като лицензиране, права и т.н. 

Рай е продал на света всяка трета от представените от него трети шоута – най-често сериали, документални филми и детски спектакли. Общите приходи от тези програми са 330 млн. Евро. Очаква се продажбите по програмата да бъдат по-високи тази година – над половин милиард евро.

През 2020 г. Рай иска да инвестира над 40 милиона евро в документалното производство, което е увеличение с 20%. Напротив, той ще спести на развлечения, където се планира да инвестира до 100 милиона евро (около 40% по-малко в сравнение с предишни години). Някои програми ще носят отговорност или ще бъдат намалени. Това е главно за програмите в следобедните часове в Rai 1 и Rai 2. 

Инвестиция от около 500 милиона евро е планирана за серийно производство, което е приблизително същата сума, както през предходните години. 

Друга голяма инвестиция от 200 милиона евро ще отиде за нови технологии като нови студия, 4K, 8K, интернет (Rai Play), международно сътрудничество по нови проекти и технологии.

В 4K и 8K, Rai ще продължи да бъде сред водещите оператори. Олимпиадата ще бъде в Рай през 2020 г. в 8K. 

Сателитната платформа TivúSat расте с ракетни темпове и има повече от 3,5 милиона активни карти. Рай ще разшири съдържанието в UHD на Rai 4K и повече 4K програми трябва да бъдат създадени след разширяването на капацитета. Със сателитния оператор Eutelsat вече преговаря за отдаването под наем на нов транспондер за нови HD и UHD програми. 

Последвайте и ни харесайте:
Exit mobile version