Site icon satinfobox.com

Yamal-601 е пуснат в експлоатация на 49E

Yamal-601

Новият телекомуникационен сателит Yamal 601 е пуснат в търговска експлоатация в орбитална позиция от 49 ° E. Това е най-големият руски спътник, който в момента е в орбита.

Официална информация за пускането на Yamal 601 е предоставена от оператора „Газпром космически системи“.

Преди няколко дни всички програми и услуги бяха успешно прехвърлени от по-стария сателит Yamal 202 на нов сателит.

Yamal 601  стартира на 30 май 2019 г. от космодрома Байконур, използвайки ракета протон-М с извеждаш модул Бриз-М. На 1 юни обаче сателитният оператор „Газпром космическа система“ обяви, че е възникнала повреда на сателита, докато е бил поставен на геостационарна орбитална орбита. В резултат на това експерти от френското дъщерно дружество на производителя на спътници Thales Alenia Space трябваше да завършат сателитния трансфер на подходящо място в орбита, използвайки собствените двигатели. На 26 юни Yamal 601 достигна правилната орбита.

След тестовете на 19 юли 2019 г. Thales Alenia Space напълно прехвърли управлението на Yamal 601 на Газпром космически системи.

Yamal 601 на позиция 49 ° E замени Jamal 202, за да предостави фиксирани телефонни услуги и предаване на данни в C лентата в голяма част от Русия и ОНД, Европа, Близкия Изток и Югоизточна Азия. Освен това спътникът ще предостави телекомуникационни услуги и високоскоростен достъп до интернет на потребителите в Русия чрез капацитет в Ka банда.

Последвайте и ни харесайте:
Exit mobile version