Детективска история за палеонтолози по Da Vinci

ледайте „Чудните вкаменелости: Скритите съкровища на природата“ на 2, 9 и 16 февруари

Британският палеонтолог и писател проф. Ричард Форти пътува до някои от най-големите световни находища на вкаменелости, за да открие повече за далечното минало. Кон с размерите на куче, мравка, голяма колкото колибри, динозавър с пера – това само някои от странните находки, представени от професора в документалната поредица от три части „Чудните вкаменелости: Скритите съкровища на природата“, която ще бъде излъчена по канал Da Vinci на 2, 9 и 16 февруари в 23.00 ч.

Високо в Скалистите планини професорът изследва вкаменено морско дъно на възраст от 520 милиона години, съдържащо причудливи и експериментални форми на живот, които променят разбирането за началото на сложните организми. Сред невероятните му находки са следи от морско създание с пет очи, вкаменелости от червеи, покрити с шипове, както и от около метър дълъг хищник, наподобяващ гигантска скарида.

В севереоизточен Китай професор Форти се натъква на някои от най-чудатите вкаменелости на динозаври, откривани някога. Той се фокусира върху обект, известен като „Помпей на динозаврите“ – място със зрелищни останки от пернати динозаври, пренаписало историята за произхода на птиците. Сред изумителните находки, които той изследва, са пернатият братовчед на T-rex – пернат динозавър със силни прилики с днешните панди, както и останки от някои от най-забележителните летящи животни, които някога са живели.

Проф. Форти търси чудати вкаменелости и в древно вулканично езеро в Германия, където са открити изумително добре запазени фосили на ранни бозайници, гигантски насекоми и дори може би на най-стария ни известен прародител. Професорът открива останките на кон с размерите на куче, както и на мравки, големи колкото колибри. Сред невероятните му находки са и прилепите, толкова напреднали и сложни, колкото всичко живо днес, след повече от 50 милиона години.

Поредицата „Чудните вкаменелости: Скритите съкровища на природата“ очертава основни моменти в еволюционното развитие чрез откритията в три от най-ценните и най-големите находища на вкаменелости в света. Увлекателно представена от професор Форти, поредицата е истинска детективска история за палеонтолози.

Странни находки: 2ри февруари – неделя, в 23:00

Пернати динозаври: 9ти февруари – неделя, в 23:00

Парник за бозайници: 16ти февруари – неделя, в 23:00

Последвайте и ни харесайте:
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial