5G налага пренастройка на декодерите за цифрова тв след 1 юни

аради освобождаването на честотния ресурс, определен за бъдещите мрежи

 някои области в страната ще е нужна пренастройка на декодерите за цифрова ефирна телевизия след 1 юни. Причината е свързана с прехода към мрежи от следващо поколение и нуждата от освобождаване на честотен ресурс за тях. Считано от посочената дата се променят телевизионните канали за приемане на цифрова ефирна телевизия, в половината области на страната.
Във Видин, Монтана и Враца каналът, на който декодерите приемат, се променя от 49 на 32. В Плевен и Ловеч – от 57 на 41. В Русе, Велико Търново и Габрово – от 49 на 26; в Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали – от 49 на 34; в Бургас – от 49 на 42, а в София-област – от 57 на 41.

От тези изброени честоти засяга само тези градове който се ползва от Нуртс Диджитал 2 а от 1 юни с име БТК са следните:

Плевен и Ловеч от 57 канал на 41 канал.;
Русе, Велико Търново и Габрово от 49 канал на 26 канал;
Смолян от 49 канал на 34 канал;
Бургас от 49 канал на 42 канал;
На останалите градове и области не е необходима промяна!

При прекъсване на сигнала е необходимо зрителите в засегнатите области да пресканират програмите на телевизионния приемник или приемащото (set top box) устройство, обясняват още от БТК.
Припомняме, че телекомът купи „НУРТС България“ АД, държаща лиценза за излъчване на цифрова ефирна телевизия у нас, през 2015 г. Малко по-рано Европейската комисия осъди България за нарушения при издаването на лицензите за мултиплексите. 
Защо е нужна пренастройка
Изграждането на 5G мрежи в България изостава на фона на някои страни в Европа и изобщо по света. Причините са няколко, но една от тях е липсата на свободен честотен ресурс, което на практика поставя мобилните оператори в невъзможност да пристъпят към надграждане на мрежите си. Спектърът от 700 MHz например, който е част от предвидения за 5G мрежи, от години се ползва от военните. 
Притисната и от Европейския съюз, сега България бърза да създаде подходящи условия за разгръщането на мрежи от ново поколение, за които се счита, че ще положат основите на прехода към по-дигитална икономика. От Брюксел настояват до края на 2020 г. всяка държава членка да е определила поне един голям град за 5G град, а до 2025 г. всички градски райони да имат покритие от следващо поколение. 
Стъпката към освобождаването на спектър в обхвата от 700 MHz идва в резултат на приетата от Министерски съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на Република България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz. 
Освен освобождаването на честотния ресурс, у нас сериозна пречка са и тежките и скъпо струващи процедури по Закона за устройство на територията. Тяхното облекчаване трябваше вече да е факт, но избухването на пандемията от коронавирус и обявяването на извънредно положение в страната спънаха гласуването на промените в парламента. Мобилните оператори изтъкват и високите такси за честотен спектър, но и там бе постигнато единодушие с регулатора и държавата за смекчаването им.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial