„ПЛАНИНСКИ МАРАТОН ПАНЧАРЕВО“ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ В ДЕВЕТОТО СИ ИЗДАНИЕ

Традиционното събитие и 10-километровия тематичен кросNational Geographic 10K Earth Day Run“ бяха преместени от 26 април на 12 юли

София, България – Тази неделя, 12.07., ще се проведе деветото издание на най-голямото пролетно планинско бягане в България – „Планински маратон Панчарево“. Тазгодишното издание ще посрещне рекорден брой участници – над 930 души.

За втора поредна година 10-километровата отсечка от маратона ще бъде подкрепена от National Geographic. Този път тя ще се проведе под надслов „National Geographic 10K Earth Day Run“. Първоначалната дата на събитието неслучайно бе заложена броени дни след Деня на Земята, 22 април. Тази година се чества петдесетгодишнината от началото на това съвременно движение за опазване на околната среда и по този повод, съвместно с National Geographic, организаторите посвещават темата на 10-километровия крос именно на Деня на Земята.

Поради непредвидените обстоятелства тази пролет, датата на маратона бе преместена през юли, за да бъде съобразена с ограниченията за събития на открито. Въпреки това, всички записани са потвърдили, че ще стартират на новата дата, а отлагането привлече още участници.

Както и предходната година, когато се присъединиха към инициативата на National Geographic „Планета или пластмаса?“, организаторите на състезанието отново си поставят за цел да ограничат максимално своя отпечатък върху природата. Те ще продължат политиката си за намаляване на пластмасата за еднократна употреба, като за тази цел са предвидили временна маркировка с текстилни ленти и временен, биоразградим тебеширен спрей, както и използване на рециклируеми материали като чаши.

Всички участници в състезанието ще получат специални раници за тичане, предоставени от National Geographic, в които могат да носят своите фласки за вода.

Към тазгодишното събитие ще се присъединят трима от най-добрите български бегачи:

  • Милица Мирчева – републиканска шампионка на полумаратон
  • Йоло Николов – победител на полумаратонската дистанция на Маратон София и треньор на СК Атлет – Мездра
  • Шабан Мустафа – един от най-добрите планински бегачи и победител в престижния маратон в Юнгфрау, Швейцария

Очаква се да има сериозна професионална конкуренция за първите места, макар и събитието да е аматьорско.

Организаторите от спортен клуб „Бегач“ са взели всички мерки за безопасно протичане на състезанието.

Те включват:

  • Два старта за бягане разделени с 1 час, за да няма струпване на хора
  • Две отделни церемонии по награждаването
  • Маски и ръкавици за всички доброволци по пунктовете
  • Индивидуално пакетирани храни и обслужване без „шведски маси“
  • Участниците са задължени да носят свои собствени контейнери с вода

Повече за състезанието:

За Спортен клуб „Бегач“

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на „Бегач“. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 члена и 16 картотекирани състезатели. „Бегач“ работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

За NationalGeographicPartners

National Geographic Partners LLC (NGP), съвместно дружество между The Walt Disney Company и National Geographic Society, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането ни за света е основна цел на National Geographic вече 132 години, а сега сме решени да отидем и по-далеч, да прескочим границите в името на нашите потребители… достигайки до милиони хора по целия свят, в 172 държави и на 43 език , всеки месец. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира работата на организацията в сфери като наука, изследвания, архивиране, опазване на околната среда и образование.

За повече информация посетете www.natgeotv.com или https://www.facebook.com/NatGeoBulgaria

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial