Първата рутинна пилотирана мисия на Crew Dragon към МКС- на живо

Стартът е отложен за 16 ноември в 2:27 българско време.

Според източници на SpaceFlightNow забавянето е наредено, за да се изчака подобряване на метеорологичните условия за плаващата платформа на SpaceX за кацане на първата степен на Falcon 9. В прогнозата за неделя вечерта се говори за 50:50 шанс за благоприятни условия по време на стартовия прозорец. Ако опитът за стартиране бъде отложен, в сряда има резервна възможност.

SpaceX планира да повтори своето постижение от по-рано тази година, като изстреля друг екипаж от астронавти в Международната космическа станция. Тази мисия е крайъгълен камък както за SpaceX, така и за НАСА. Това е първият „оперативен” полет с екипаж и стъпка към рутинното изпращане на американски астронавти към МКС.

Полетът, наречен Crew-1, ще изпрати общо четирима астронавти до Международната космическа станция с новия космически кораб Crew Dragon на SpaceX, капсула, предназначена за изстрелване с ракетата Falcon 9 на компанията. Трима от пътниците са астронавти на НАСА – Майкъл Хопкинс (командир), Виктор Глоувър и Шанън Уокър – а към тях ще се присъедини Сочи Ногучи, астронавт от японската космическа агенция JAXA.

Очаква се корабът Crew Dragon, поставен на върха на ракетата на SpaceX Falcon 9, да бъде изстрелян от космическия център на Кенеди на НАСА във Флорида.

Разбира се, стартът зависи от времето, но длъжностните лица от контрола на изстрелването казват, че засега прогнозата все още изглежда добре.

Можете да гледате стартът на нашия сайт.

Първото тестово изстрелване на кораба Crew Dragon е извършено на 2 март 2019 г. в безпилотен режим. Апаратът се скачи към МКС, след което се приводни успешно.

Новата мисия има двойно повече пътници на борда си от първия пилотиран старт на кораба на 30 май 2020 г., когато космическият кораб транспортира до МКС двама астронавти на НАСА – Боб Бенкен и Дъг Хърли. Crew Dragon успешно се завърна на Земята на 2 август.

Първата пилотирана мисия премина триумфално, но SpaceX сега е на път да се установи повече или по-малко редовен режим на полети с Crew Dragon, изпращайки групи от четири астронавти до и от Международната космическа станция на всеки шест месеца.

Именно затова Crew Dragon е разработен – да служи като частно космическо такси за астронавтите на НАСА до и от МКС.

Предварителното предаване върви и по NASA TV на живо в момента

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial