НАГРАДЕНИЯТ С БАФТА И НОМИНИРАН ЗА „ОСКАР“ ФИЛМ „САМ НА СКАЛАТА“ С ПРЕМИЕРА ПО NATIONAL GEOGRAPHIC НА 3 МАРТ

Alex Honnold free solo climbing on El Capitan's Freerider in Yosemite National Park. (National Geographic/Jimmy Chin)

Шедьовър, впечатляващ почти толкова, колкото самото изкачване“

The Seattle Times

София, България – 11 февруари 2019 г.)–Наречен от New York Times „изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната“, номинираният за „Оскар“ и отличен с БАФТА филм „САМ НА СКАЛАТА“ ще бъде излъчен на малкия екран за първи път на 03.03., с премиера без реклами по National Geographic в САЩ. Тя ще бъде последвана от глобално излъчване в 172 държави и 43 езика. В България премиерата също ще бъде на 03.03. от 20:55 часа.

Режисьорът на документални филми и носител на множество награди Е. Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин, режисьори на MERU, представят „САМ НА СКАЛАТА“. Филмът е един изумителен, съкровен и решителен портрет на соло катерача Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, Ел Капитан в националния парк „Йосемити“, висока 975 метра… без въже.

САМ НА СКАЛАТА“ е напрегнат трилър и вдъхновяваща история за атлет, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Той разкрива каква е личната цена на успеха. Когато катерачът започва тренировките си, бронята на неуязвимост, която е градил с десетилетия, неочаквано се разпада – Хонълд се влюбва, което нарушава концентрацията му и води до контузии и спънки. С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, Васарели и Чин успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катеренето на Хонълд. Резултатът е триумф на човешкия дух.

По време на излъчванията си в кината „САМ НА СКАЛАТА“ постави няколко рекорда в американския боксофис. Сред тях са този за най-много постъпления средно за киносалон от всички документални филми през премиерния уикенд (28 септември 2018 г.) и най-много приходи от документален филм през деветнадесетата седмица на прожектиране. Сега, когато навлиза в своята двадесета седмица, филмът е на второ място по общи приходи за 2018 г. в САЩ (и на първо място сред номинираните за „Оскар“), на първо място по приходи сред документалните филми за 2018 г. в Обединеното кралство и се нарежда сред първите 20 места за документалните филми за всички времена в САЩ и Австралия. Награден е с три отличия „Изборът на критиците“, три награди Cinema Eye, наградата на Асоциацията на американските киномонтажисти (ACE) за най-добър документален филм, номинации от Гилдията на американските продуценти (PGA) и Гилдията на американските режисьори (DGA), както и други признания от бранша.

„Докато снимахме филма, нямахме представа, че ще получи такъв прием – казаха режисьорите Васарели и Чин. – Повечето от нас не биха си и помислили да се изкачват без осигурителни средства нa 900 метра, но всеки може да открие нещо за себе си в историята за смелостта, отдадеността и решимостта на Алекс. Благодарни сме, че работим с National Geographic и Fox Home Entertainment, и много се вълнуваме, че пътешествието на Алекс ще продължи да вдъхновява хората, за да се осмелят да мечтаят.“

САМ НА СКАЛАТА“ бе обявен за един от десетте най-добри филма за годината от Entertainment Weekly и бе отличен от критиците по цял свят като „един от най-впечатляващите документални филми за годината“, „изключителен“, „изумителен“ и „визуално смайващ“.

„Освен че е вдъхновяващо послание за постоянство и решимост, „САМ НА СКАЛАТА“ е и шеметно кинематографично постижение, което показва красотата и величието на нашите национални паркове – каза Бърнстийн. – Филмът е въздействащо напомняне, че от всички нас зависи да опазим естествения свят, който ни заобикаля.“

САМ НА СКАЛАТА“ е представен за пръв път на филмовия фестивал в Телюрайд, след това и на международния филмов фестивал в Торонто, където е посрещнат с изключително положителни отзиви. Филмът е прожектиран и на повече от 30 филмови фестивали по цял свят, включително на международния фестивал за документално кино в Амстердам (IDFA), в Аделаид, на филмовия фестивал в Мил Вали, на DOC NYC и на филмовия фестивал „Савана“. Продукцията ще бъде излъчена на филмови фестивали и в София, Загреб и Любляна.

За NATIONAL GEOGRAPHIC DOCUMENTARY FILMS

National Geographic Partners LLC, съвместно дружество между National Geographic Society и 21st Century Fox, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането ни за света е основна цел на National Geographic вече 131 години, а сега сме решени да отидем и по-далеч, да прескочим границите в името на нашите потребители… и да достигнем милиони хора по целия свят, в 172 държави и на 43 езика – вече го правим, всеки месец. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира тяхната работа в сфери като наука, изследвания, архивиране, съхранение и образование. За повече информация посетете www.natgeotv.com или https://www.facebook.com/NatGeoBulgaria

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial