Безброй любопитни и полезни неща за малки и големи по канал Da Vinci на 8 май !

Канал Da Vinci е подготвил вълнуващ маратон на предаването “Знаете ли че?“, с който малки и големи могат да научат куп невероятни и полезни неща. Водещата Мади Моут неуморно обикаля къде ли не и по забавен начин ни запознава с начина, по който са направени и по който работят нещата – от ежедневните предмети в дома ни до непознати такива, които ни учудват всеки ден! Пригответе се да опознаете света и да разберете как работи всичкооколо вас на 8 май от 10.30 до 14.30 ч.

В часовникарско ателие Мади разбира как часовниците отразяват времето, а в оптиката вижда не само как се правят рамките на очила, а и как работят очните тестове и как фотоапарат може да направи снимка на задната част на очите ни, за да се установи дали са здрави.

Водещата обяснява как работят магнитите в играчките и посещава фабрика, в която се правят плюшени мечета с очи, уши и стави. Тя използва и специална камера за микроскоп, за да види влакната на пълнежа на играчките. Ще разберете и как се прави център за игра, като разгледате пълнежа от пяна и проследите как всички парчета се зашиват заедно, за да направят фигури за игра. Отидете с нея и във фабрика за надуваеми замъци, а след това можете заедно да подскачате на воля!

Мади ще ви заведе и във ферма, за да можете да видите откъде идват яйцата и да научите защо те променят цвета си, когато са сварени. Ще отиде и в мелница, за да види как зърната на житото се смилат на брашно, а също така и да научи как се прави хляб. А знаете ли как съставките на една торта работят заедно, за да може тя да бухне?

В център за изпитване на уреди ще разберете как работи прахосмукачката, а в ковашката работилница ще видите как се прави декоративна стоманена порта и ще научите колко гореща трябва да бъде стоманата, за да се работи с нея… После водещата използва микроскопска камера, за да разбере как работят спирачките на автомобила, и посещава фабрика, за да види как роботите работят заедно с хората, за да сглобяват автомобили. Научава също на какъв принцип действат автомивките и как се правят колички от метални листове, за да помагат на хората да придвижват тежки неща.

Мади отива и на къмпинг и открива как действат слоевете в спалния чувал, като улавят топлия въздух вътре, за да ни сгряват. Посещава и фабрика за мебели, за да научи как се правят матраци от слоеве пяна и специален материал, за да се получи нещо като голям сандвич!

Водещата се интересува и от тайните на дрехите и използва специална микроскопска камера, за да види как зъбците на ципа работят, за да затворят ципа. Тя посещава и специално ателие, за да разбере как рисунка на динозавър може да бъде отпечатана върху плата на тениска и как с мастилото се създава дизайнът. Посещава и друга фабрика, за да види как се прави боята и научава, че за получаването на всички различни цветове се използва компютър.

Заедно с Мади можете да отидете и във фабрика за чадъри, за да разберете как се произвеждат, или пък да видите как метални листове се превръщат в прибори за хранене. Не пропускайте и възможността да посетите голям търговски център и да откриете как работи ескалаторът, като гледате отблизо скритите зъбни колела и вериги в него, или пък да научите как се правят железопътни коловози и как влакът се пренасочва от един коловоз на друг и какво ли още не.

Гледайте “Да Винчи“ на 8 май от 10:30 ч. до 14.30 ч., за да научите още много интересни неща.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial