е-BG или как българите цифровизират ежедневието и почивката си

  • Таблети и електронни книги сред най-търсените в летните дни
  • Близо половин милион лева българите са инвестирали в обективи и филтри за фотоапарати
  • Над милион лева инвестирани в мобилни телефони и аксесоари само за три месеца

Като цяло българското общество може да среща проблеми с цифровизацията, но новото поколение с лекота се дигитализира във всяко възможно отношение. Без значение дали говорим за средства за комуникации, транспорт, наука или изкуство едни от най-търсените продукти в днешно време са цифрови. Дали, защото е-скутери вече се отдават под наем и в София, или защото е по-изгодно да се пътува през града с тротинетка, популярността на е-скутерите расте главоломно. Само за второто тримесечие на 2019, еBay отчете, че българите са закупили над 380 електрически скутери. Точно преди ваканционния период нашенци са хвърлили големи суми за таблети и електронни книги вероятно, за да се подсигурят с добро четиво на плажа или на път. Над 2400 таблета и електронни книги са намерили новите си собственици в България. Към списъка с електронни джаджи, които трябва да вземем на път, все по често Българите добавят и дронове. Само за месеците март-юли в български ръце са кацнали над 110 дрона. Въпреки високата средна цена и нуждата от специални умения, дроновете си проправят път на българския пазар. Разбира се на пътешествие не се тръгва без фотоапарат или видеокамера. Въпреки високите цени на техниката нашенци са хвърлили над 425 000 лв за обективи и филтри, плюс повече от 88 000 лв. за видеокамери. В допълнение за бинокли и телескопи българите са похарчили над 70 000 лв.

Родният пазар винаги е бил приветливо място за най-новите смартфон технологии, за това не е изненада, че в тази категория са най-продаваните джаджи на платформата. Българите са похарчили общо над 1 млн. лева за нови смартфони и аксесоари. Над 2000 нови смарт часовника също вече пътуват из страната. Интересен феномен е, че се завръща интересът към добрия звук на път. Дали в метрото или в самолета българите обичат музиката и са похарчили значителна сума за портативни аудио системи и слушалки достигаща почти 160 000 лв.

Макар и малко на брой само 31, инвестициите в оборудване за виртуална реалност също будят интерес. Явно тази технология се опитва да си проправи път и у нас. Но технологичният скок не е само за забавление. Доказват го българите, които са придобили 3D принтери през платформата. Общо над 370 такива устройства са закупени от нашенци, за предходното тримесечие. Много често се те се внедряват в научна дейност или директно в производството на различни иновационни компании.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial