Eutelsat 5 West B ще започне да работи на 5W до края на януари

На 24 октомври 2019 френският сателитен оператор Eutelsat информира за дефекта на един от двата слънчеви панели на новия телекомуникационен сателит Eutelsat 5 West B . Разследването показа, че спътникът е загубил южния си слънчев панел. С изключение на южния слънчев масив, мощността на спътника остава по план.

Загубата на слънчевия панел означава, че около 45 процента от капацитета на спътника може да се управлява, което означава, че от 35-те транспондера, около 16 могат да бъдат използвани.

Eutelsat възнамерява да въведе новия сателит в търговска експлоатация в края на януари и очаква да изпълни предложения срок на експлоатация.

В края на живота си в стабилната орбита на Eutelsat 5 West A клиентите ще предприемат редица смекчаващи мерки, за да гарантират непрекъснатостта на услугата.

Eutelsat 5 West B е напълно застрахован за всяка или частична или пълна загуба плюс една година до 173 милиона евро. Частичната липса на Eutelsat 5 West B ще намали оперативните вертикални приходи за финансовата 2019-20 с 5 на 10 милиона евро. Еднократните разходи за смекчаване, обикновено свързани с пренастройка на наземните антени, ще бъдат между 0 и 10 милиона евро.

Eutelsat 5 West B е изстрелян от ракета на Proton през октомври 2019 г. Предполага се, че спътникът ще замени стария сателит Eutelsat 5. West A следващата седмица. Новият космически кораб има 35-лентови транспондери, еквивалентни на 36 MHz единици. Той няма C обхват.


Последвайте и ни харесайте:
fb-share-icon0
Tweet 20
loading...
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial