Най-старият руски сателит излезе от експлоатация

Руският телекомуникационен спътник Express A4, излязъл на геостационара орбита през 2002 г., бе изведен от експлоатация. Сателитът работи 2,5 пъти по-дълго от първоначално планираното. Според информация от 2006 г. се очакваше спътникът да работи само до 2009 г.

Негов приемник ще бъде Express AMU7, който ще достигне позицията си от 145 ° E през 2021 година.

Сателит Express A4 беше изстрелян в космоса през юни 2002 г. Той е най-старият от съществуващите руски телекомуникационни спътници. Очаквано живот на този спътник е само 7 години – работил na 14 ° W . Според уебсайта на RSCC в момента във флота има 10 спътника.

Експрес А4 изчезна от флота, въпреки че през есента той работеше на геостационарна орбита (35 876 ​​км) при 145 ° Е. Според орбиталната спътникова служба за наблюдение спътникът Express A4 вече е над геостационарната орбита в Атлантическия регион. Този ход е типичен за спътници, които се извеждат от експлоатация и се преместват в гробищна орбита, където остават завинаги, без да се компрометират други космически обекти.

Вече се произвежда Express AMU7 вмесника спътника Express A4. По-рано беше обявено, че изстрелването на спътниците Express 80 и Express 103, първоначално планирано да бъде изстреляни в края на март 2020 г., няма да бъде пуснати до края на май, за да се открият дефектни винтове в конектора на ракетата Proton M. Express AMU7 е насрочен за 2021 година.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial