Троен успех на мисията за Ariane 5: спътниците Galaxy 30, MEV-2 и BSAT-4b достигнаха геостационарна трансферна орбита

Петата успешна мисия на Arianespace от 2020 г.изведе два телекомуникационни спътника и едно превозно средство за сателитно обслужване за оператори Intelsat, B-SAT и Northrop Grumman.

С това стартиране за двама от най-лоялните си клиенти, както и за нов оператор, Arianespace демонстрира надеждността и конкурентоспособността на своите услуги за стартиране на услуги, както и отличните качества на своите дългогодишни отношения с клиенти.

В събота, 15 август в 22:04 UTC(01:04 ЕЕТ (бг време)), полет  VA253 на Ariane 5 беше изпълнен успешно от космическия център в Гвиана, орбитирайки два спътника, произведени от Northrop Grumman: Galaxy 30 за Intelsat и MEV-2 за SpaceLogistics LLC, 100% дъщерно дружество на Northrop Grumman; заедно с BSAT-4b, изграден от Maxar Technologies за японския оператор B-SAT.

„Arianespace се радва, че обслужва двама лоялни клиенти – Intelsat и B-SAT – както и дъщерното дружество на Northrop Grumman, SpaceLogistics LLC“, заяви Stéphane Israël, главен изпълнителен директор на Arianespace. „Като част от тази мисия три сателита бяха разгърнати от най-мощната стартирала Ariane 5, която по този начин демонстрира конкурентоспособността на нашите решения за изстрелване и способността ни за непрекъснати иновации.“

Galaxy 30 UHD видео разпространение / излъчване и широколентов сателит, създаден за глобалния мрежов оператор Intelsat, ще обхване Северна Америка.

BSAT-4b ще бъде използван за телевизионно излъчване с директно към домашно предаване Ultra-High-Definition (UHD, 4K и 8K) в Япония, заедно с неговия близнак BSAT-4a, изведен от Arianespace през 2017 година.

Връзката Arianespace със спътникови оператори Intelsat и B-SAT продължава няколко десетилетия и се засилва с течение на времето. От 1983 г. – датата на първата мисия за Intelsat – Arianespace пусна 61 сателита от името на този глобален оператор. За B-SAT японският оператор повери Arianespace с изстрелването на целия си флот – общо 10 спътника.

Третият пътник на VA253, Мисията за удължаване на мисията-2 (MEV-2), е сателитно обслужващо превозно средство, проектирано да скачва със сателити в орбита. Той ще предоставя услуги за удължаване на живота. Първият клиент на MEV-2 ще бъде спътникът Intelsat 10-02, който работи в геостационарна орбита от 2004 г. и ще удължи експлоатационния си живот с пет години.

Изстрелването с тройно полезно натоварване, извършено с полет VA253 за орбита на два телекомуникационни спътника и обслужващ космически кораб, е първо за Ariane 5.

Друг важен момент: Flight VA253 използва тежкотоварната ракета Ariane 5, разработена и произведена от ArianeGroup, която увеличи капацитета си на полезен товар с 85 кг. за този полет с въвеждането на нов отсек за оборудване на превозни средства (VEB) – довеждане на общия капацитет за сателитните полезни товари до 10 200 кг. за мисии към геостационарна трансферна орбита (GTO).

По този начин този изстрелващ апарат Ariane 5 е най-мощният, управляван някога от Arianespace, отбелязвайки кулминацията на програмата за непрекъснато подобряване на ефективността и конкурентоспособността на Ariane 5, която беше изпълнена през 2016 г. от ArianeGroup в полза на Arianespace. Той е осигурил увеличение на производителността от 300 кг., Което продължава да бъде достъпно за клиентите на мисии Ariane 5, планирани до края на операцията за изстрелване.

Пусковият апарат Ariane 5 е съвместна европейска правителствено-промишлена програма. Arianespace отговаря за маркетинга и експлоатацията на изстрелванията на Ariane 5 от космическия център на Гвиана в Куру, Френска Гвиана, с подкрепата на екипи на Френската космическа агенция (CNES) и Европейската космическа агенция (ESA) – която отговаря за програмите на Ariane. Всички индустриални дейности, свързани с Ariane 5, се управляват от ArianeGroup. Това включва оборудването и конструкциите, производството на двигатели, интегрирането на различните етапи, последвано от интегриране на пълния стартер във Френска Гвиана преди доставката му в Arianespace за издигане.

За Arianespace

Arianespace използва космоса, за да подобри живота на Земята, като предоставя услуги за изстрелване на всички видове спътници във всички орбити. Той е обиколил повече от 650 спътника от 1980 г., използвайки своето семейство от три изстрелващи устройства, Ariane, Soyuz и Vega, от места за изстрелване във Френска Гвиана (Южна Америка) и Байконур, Казахстан. Arianespace е със седалище в Еври, близо до Париж, и разполага с техническо съоръжение в Космическия център в Гвиана, Космопорта на Европа във Френска Гвиана, както и местни офиси във Вашингтон, Обединеното Кралство, Токио и Сингапур. Arianespace е дъщерно дружество на ArianeGroup, което притежава 74% от акционерния си капитал, като остатъкът се държи от 15 други акционери от европейската индустрия за изстрелване.

Пълен запис на мисята
Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial