Проклятитето на 80Е. Руският сателит „Експрес-80“ е повреден

Руският телекомуникационен спътник Експрес-80, изстрелян през юли от космодрума Байконур , е бил повреден, съобщи пред РИА Новости източник в ракетно-космическата индустрия.“Експрес-80″ заедно с космическия кораб „Експрес-103“ изведени в орбита ракетата-носител „Протон-М“ с горната степен „Бриз-М“ .

„Когато спътникът Express-80 беше доведен до работната си точка, получи повреда на бордовите системи, вероятно поради проникването на космически отломки“, каза събеседникът на агенцията.Друг източник на РИА Новости съобщи, че двигателят е останал непокътнат, устройството продължава да се движи. Според него последиците от инцидента ще станат ясни, след като спътникът е в своята работна точка.

Пресслужбата на Роскосмос се въздържа от коментари. Клиентът на спътника, компанията „Космическая связь“, каза на агенцията, че все още не може да отговори на въпросите за Express-80, тъй като все още не го е получил под контрол.

Както обясни пред РИА Новости ръководителят на Института по космическа политика Иван Моисеев, сблъсък на спътник с космически отломки или друг обект може да доведе до проблеми във функционирането му.“Има защита срещу малки прахови частици, но веднага щом обектът стане по-тежък и скоростта се увеличи, както в учебника по физика, се получава пропорционално разрушаване. По правило при космически скорости енергията на сблъсъка се превръща в топлина. Тези скорости са много по-високи от скоростта на пушка , можем да си представим размера на разрушението. Апаратът не е проектиран за такива ефекти „, каза той.

В същото време Моисеев вярва, че апаратът няма да се провали напълно.“Моля, обърнете внимание, че наскоро имаше случай с Метеор, който временно спря да работи, тогава ситуацията с апарата Фобос-Грунт, който не навлезе в траекторията на излитане, се дължи на въздействието на тежка заредена частица. Основната обща черта на подобни твърдения е опит за бягство По някаква причина всички външни влияния са само върху нашите устройства “, отбеляза Моисеев.Космическият кораб Експрес-80 е произведен от компанията „Информационные спутниковые системы имени Решетнева“  в интерес на предприятието за космически комуникации на базата на сателитната платформа Express-1000N. Планираният експлоатационен живот е бил 15 години в геостационарна орбита при 80 градуса източна дължина.Сателитът е проектиран да предоставя фиксирани и мобилни услуги, цифрово телевизионно и радиоразпръскване, високоскоростен достъп до Интернет, както и предаване на данни в C-, Ku- и L-лентите в Русия и страните от ОНД.

Трябва да се обърне внимание на 80Е орбитална позиция където в последните 10 години беше времето на проблемите. Първо Express AM 2 имаше проблем с захранването което доведе до преместване на DTH платформата излъчвана там на позиция 85Е. След това повредения сателит бе предвидено да се заемни от Express AM 4 и през август 2011 година беше изстрелян след аномалия на РН Proton Breeze M спътника беше оставен на неразчетна орбита и впоследствие бе погубен след него Еxpress AM 4R също не достигна до позицията. Та Експрес-80 е поредния спътник с проблем на тази позиция. Ще видим дали ще започне поне частична работа но като цяло за сега позиция си остава прокълната.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial