Китай иска 21 ° E за сателитно радио в Европа

Китайската компания CMMB Vision Holdings иска да запази важна орбитална позиция на 21 ° изток за сателита, който да излъчва радиостанции в Азия, Европа, Близкия изток и Африка.

Компанията CMMB Vision Holdings  , базирана в Хонконг, съобщава, че развива бизнес, който планира да използва L-лентата (която е подходяща за сателитно радио) и е официално известна като S-DARS (с английски.  Сателитно-цифрови аудио радио услуги ).

Вече несъществуващата радиосистема Worldspace използва L-лентата (1467-1492 MHz) за предаване на S-DARS. Струва си да се припомни, че най-успешната сателитна радиосистема – SiriusXM използва своите сателити в S лентата (2305-2360 MHz). Основното предимство на използването на L-лентата и S-лентата е лекотата на приемане в превозни средства с интегрирана антена, обикновено монтирана на покрива на автомобила или в страничните огледала на автомобила. Стратегията на CMMB е да постави стария спътник AsiaStar – някога част от Worldspace – на орбитална позиция от 21 °Е, за да запази правата на Китай върху това местоположение.

Предишният спътник, който беше на 21 ° изток, беше сателитът Worldspace AfriStar. Дейността на WorldSpace се оказа грандиозен провал на компанията през 2009 година. Базираната в Хонконг CMMB има за партньор New York Broadband LLC (NYB).

За да запази правата върху слота при 21 ° E, консорциум от китайски и американски компании трябва да има сателит в тази позиция до 30 октомври 2020 г. или може да загуби тази позиция, освен ако не получи удължаване на крайния срок на FCC. CMMB придоби сателитите AsiaStar и AfriStar през 2014 г. Междувременно започнаха преговори за разпореждане на два нови спътника да бъдат използвани като „продължаващи мисията“ спътници на старите спътници AsiaStar и AfriStar, които сега се разглеждат само като временни спътници.

Основателят и президент на CMMB Vision е Чарлз (Чау-Чи) Уонг , американски предприемач със седалище в Хонконг, обучен в САЩ, който трябваше да финансира тези два нови спътника. Компанията има нови планове за изграждането на два нови спътника, наречени „Silkwave“.  Според изявление, направено на фондовата борса в Хонконг, CMMB е получила финансиране за това начинание от спонсори в Саудитска Арабия. Интересното е, че ако идеята е успешна, скоро ще бъде възможно да се получи сателитно радио в автомобили и автобуси в Европа, подобно на сателитната система SiriusXM, която успешно работи в САЩ.

CMMB със стандартите на ITU CMMB също така обяви, че в сътрудничество с международни и китайски играчи от индустрията ще инициира стандарта за автомобилна мултимедийна мрежа което е одобрено от ITU като препоръчания официален стандарт на ITU за глобално приемане (ITU-T F.749.3).

След повече от 2 години усилия, стандартът беше одобрен на конференцията ITU-SG16, която се проведе в Женева, Швейцария през август 2020 г. Много играчи от автомобилната, медийната, радиоразпръскващата, интернет и телекомуникационната индустрия взеха участие в разработването на стандарта. CMMB допринася основно за този стандартчиято основна технология използва голяма част от патентованата конвергирана мрежова технология. В допълнение, най-голямата в света мрежа за сателитно предаване + 5G е разработена в Азия и Близкия изток, където групата води преговори с регионални партньори за внедряването на мултимедийни услуги в автомобилите. Одобряването на стандарта от ITU ще засили доверието в CMMB Group като технологична мощ.

Източник: cmmbvision.com  и https://satkurier.pl

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial