Rai, италианският обществен оператор, ще започне да излъчва 8K съдържание през 2020 г., започвайки с олимпийските игри в Токио, ставайки първият европейски оператор, който използва тази технология.

Плановете на телевизионния оператор бяха представени на конференция в Рим, по време на която Rai показа няколко примера за производство в категории 4K и 8K.

Рай планира да излъчи цялата програма на Олимпиадата 8К в сътрудничество с NHK.

Дали каналът 8K продължава да продължава или след Олимпийските игри, или програмата се връща към по-ниска резолюция от 4K, все още е неясна. Rai е готов за форматите 4K и 8K и ще зависи, между другото, от бизнес офертите на Eutelsat.

Rai е готов за излъчване на UHD от 2017 г., когато тя промени, модернизира и напълно оборудва студиата в Милано с нови технологии. Тази година римските студия ще бъдат модернизирани.

Последно ще се морденизира в студиото в Торино. Изключение правят студията в Неапол, които ще останат за HD предавания само по капацитивни и финансови причини.

Rai вече има собствен 4K (Ultra HD) канал, достъпен при специални случаи чрез безплатната сателитна платформа на TivùSat, както и чрез регионалната DVBT2 мрежа в Северна Италия.

Rai 4K обикновено излъчва документални филми, телевизионни предавания, футбол и други специални събития като коледната меса във Ватикана. Следващото излъчване на Rai 4K е насрочено за 4 и 5 март 2019 г., когато стартира съвсем новото шоу; документален филм Meraviglie и серията Rose Name.

източник: RAI

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial