19.2E: Радиопакетът ARD ще се премести и ще премине към AAC-LC

Германската обществена медия ARD подготвя промяна в разпространението на безплатни радио програми. Станциите ще преминат към новите параметри на предаване. В същото време аудио кодекът ще се промени от MPEG-1 L2 към по-ефективния AAC-LC.

Има още промени – в допълнение към преместването на ARD радиостанции и промяна в аудио формата, SD дистрибуцията на ARD alpha , която вече може да се гледа в HD резолюция, също ще бъде прекратена .Телевизионна станция SR Fernsehen (SD) ще се премести на нов транспондер.

След всички тези оптимизации, съществуващият транспондер 93 на сателита Astra (19,2 ° E), честота 12,266 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S / QPSK ще бъде пуснат за нова употреба.

Според предварителната информация до момента, на 20 юли 2021 г., ще започне ново разпространение на радиопрограми на спътника Astra на позиция 19,2 ° E. Радиата ще бъдат разделена на два други съществуващи транспондера в същата орбитална позиция, която също са наети от ARD:

* TP 39, честота 11.053 GHz, pol H, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2 / 8PSK
* TP 61, честота 10.891 GHz, pol H, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2 / 8PSK

Радиостанции BR, NDR, RB, SR, SWE и WDR ще заемат капацитет на TP 39, докато радио услугите HR, MDR и RBB ще започне да излъчва на TP 61. На новия капацитет станциите ще излъчват в икономичния аудио кодек AAC-LC. Следователно за прием ще са необходими приемник или телевизор със сателитен тунер с поддръжка за споменатия формат.

С прехвърлянето на радиостанциите към новите параметри ще бъде стартирано сателитното разпределение на станцията Bremen Next , който все още не е излъчен чрез Astra. Общо 64 радиостанции ARD ще бъдат излъчени чрез Astra.

Едновременното разпространение на радиостанции по стари и нови параметри ще се осъществи до края на 2021 г. Тогава излъчването по TP 93 ще приключи.

По отношение на изоставянето на TP 93 от радиопрограмите ARD, разпространението на двете телевизионни станции, които са в този мултиплекс – ARD Alpha и SR Fernsehen – ще приключи. В случай на програма ARD Alpha с изключена трансмисия на TP 93, SD разпределението приключва. Зрителите вече могат да се настройват на станцията с по-добро техническо качество – в HD резолюция (TP 39), където тя излъчва в редовна работа от 9 септември 2019 г.ю

Програмата SR Fernsehen (SD) ще продължи в SD разпространение на TP 101.

* TP 101, честота 12.422 GHz, pol H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S / QPSK

Радио мултиплексът ARD стартира официално в началото Септември 2005 г. Повечето ARD радио услуги за отделните провинции са достигнали до слушатели в цяла Германия и благодарение на безплатното излъчване в цяла Европа.

източник: редакция на infosat.de

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial