Комуникационният спътник Türksat 5A беше пуснат в експлоатация вчера в кампуса на TÜRKSAT в Анкара Гьолбаши , с участието на президента Ердоган.

Turksat 5A беше изстрелян в космоса на 8 януари от база Кейп Канаверал във Флорида, САЩ. След четири месеца пътуване той навлезе в орбита на 31 градуса на изток. Процесът на тестване също беше успешно завършен. Сателитът от ново поколение започна да обслужва след церемонията, проведена в кампуса на Анкара Гьолбаши в Тюрксат с участието на президента Реджеп Тайип Ердоган .

Президентът Ердоган благодари на онези, които допринесоха за пускането на спътника в експлоатация и каза;

„Türksat 5A, който има капацитета да предоставя качествена услуга, е много важен проект с висока добавена стойност. Сега е време за нашия сателит Türksat 5B. Тестовете на нашия сателит Türksat 5B, чиито фази на проектиране и производство са завършени, са Целта ни е да изпратим този спътник в космоса с ракетата Falcon-9 отново през последното тримесечие на годината. Капацитетът ни за комуникация на данни ще се увеличи 15 пъти с пускането в експлоатация на Türksat 5B.

Не само това, ние стартирахме нашия национален комуникационен сателитен проект преди около 5 години. В този контекст ние създадохме нашия сателит Türksat 6A с приноса на много институции и организации като TÜBİTAK, TURKSAT, ASELSAN и TUSAŞ. Планираме да го изведем в космоса през следващата година. Турция ще бъде сред 10-те държави, произвеждащи свои собствени комуникационни сателити.

Turksat 5A, 7-ият спътник в космоса в Турция

На 9 ноември 2017 г. беше подписан договор между Türksat AŞ и Airbus D&S за производството на Türksat 5A. След подписването на договора производството на сателита започна в съоръженията на Airbus в Тулуза, Франция.

Сателитът Türksat 5A, чиито производствени процеси и фази на изпитване бяха завършени от Airbus D&S, беше доставен на властите на Türksat на 2 октомври 2020 г., готов за изстрелване. Turksat 5A е изпратен до стартовия център на Space X в нос Канаверал, Флорида, САЩ.

Изстрелян в космоса от ракета Falcon-9

Сателитът беше успешно изстрелян в космоса с ракета Falcon 9 в 05:15 часа на 8 януари с церемония, на която присъства министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу с жива връзка. Около половин час след изстрелването спътникът напълно се отдели от капсулата и продължи орбиталното си пътуване. При получаване на първия сигнал се видя, че изстрелването е успешно.

Започнала служба в 31 градуса източна орбита

Türksat 5A, най-мощният спътник на комуникационния флот на Türksat, навлезе в орбитата си след пътуване, продължило приблизително 140 дни.

Новите технологии, използвани в Türksat 5A, позволиха на сателита да се увеличи значително и да намали стартовото си тегло.

Броят на активните комуникационни спътници в Турция се увеличи до 4, а общият брой на спътниците до 7, тъй като Türksat 5A, с излитащо тегло 3,5 тона, се установи във фиксираната орбита в обхвата на излъчване от 31 градуса изток.

Управлението на сателита беше прехвърлено на сателитната земна станция Gölbaşı. С командите, изпратени оттук, спътникът беше подложен на тестове за производителност за около 1,5 месеца. След успешните резултати от тестовете, Türksat 5A беше пуснат в експлоатация вчера.

Със своя маневрен живот сателитът ще осигури честотата и орбиталните права в 31 градуса източна орбита за 30 години.

Поради дългия си живот спътникът ще може да извършва по-обширни операции. Турският сателит от 5-то поколение Türksat 5A ще има 45 процента повече капацитет от предишните поколения.

Той ще предоставя услуги за телевизионно излъчване и комуникация на данни.

Türksat 5A ще предоставя услуги за телевизионно излъчване и комуникация на данни в широка география, обхващаща Турция, Европа, Близкия изток, Северна Африка, Средна Западна Африка, Южна Африка, Средиземно море, Егейско море и Черно море .

Türksat 5A, което ще превърне Турция в една от водещите държави, използващи New Ku Band, ще осигури много по-висококачествено телевизионно излъчване и комуникационни услуги с мощност от 12 киловата.

Инфо:www.trthaber.com/

В момента има 2 активни промо пакета повече информация за честотите ТУК

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial