Ракетата Falcon Heavy изведе сателита Arabsat 6A

Американската компания SpaceX, използвайки най-тежкотоварната си ракета Falcon Heavy, изведе в геотрансферна орбира новия арабски сателит Arabsat 6A в космоса. Сателитът ще бъде позициониран на 30.5 ° E.

Arabsat-6A е построен от американския производител Lockheed Martin. Той е изграден около сателитната платформа LM2100, модернизирана версия на успешната платформа на компанията A2100. Arabsat обяви, че е сключила договор с Lockheed Martin за изграждането на спътника през април 2015 г., заедно с втория спътник: HellasSat-4 / SaudiGeoSat-1 в програмата Arabsat 6G генерация. HellasSat-4 / SGS-1 беше успешно изстрелян от ракета Ariane 5 през февруари.

Сателитът Arabsat-6A тежи 3520 kg. и с пълно гориво тежи над 6 000 kg. Arabsat-6A ще бъде разположен на 30,5 градуса изток, където ще се присъедини и по-късно ще замени деветгодишния Arabsat 5A.

През 2015 г. SpaceX обяви, че Arabsat му е възложил договор за изстрелване на Arabsat 6A, като ракетата на компанията Falcon Heavy е използвана за предаване на сателита към геосинхронна трансферна орбита. Тази елиптична орбита е първият етап от пътуването на спътника към геостационарната орбита: Arabsat-6A по-късно ще използва собствена система за задвижване за поредица от орбитални маневри, които ще циркулират около орбитата, повдигайки перигея – точката, най-близо до Земята – докато е на същата височина като апогея – точката, която е най-отдалечена от Земята.

Arabsat 6A ще използва пакет от транспондери Ku- и Ka-банда, за да поддържа телевизионно и радиоразпръскване, достъп до интернет и мобилни телекомуникации в Близкия изток, Африка и Южна Европа. Сателитът също така е проектиран да поддържа други честотни ленти – вероятно възпроизвеждащи обхвата на S-band и X-band, които Arabsat 5A осигурява на Турция и Арабския полуостров, както и широкия отпечатък на C-лентата на сателита, който се простира от Северна Европа до Южна Африка и Централна Азия.

30,5 градуса на изток е основен елемент от операциите на Arabsat. Води се втората позиция след 26Е.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial