Индонезийският спътник Telkom 3 изгоря в атмосферата

С излетно тегло от 1845 кг, индонезийският телекомуникационен спътник Telkom 3 , който беше загубен в резултат на неуспешно изстрелване на 6 август 2012 г. на руската ракета Proton M в ниска орбита , навлезе в земната атмосфера, изгаряйки на пътят и вероятно се е срутил в необитаемите райони на Монголия или Китай, показват данни от американските военновъздушни сили, публикувани на специализирания уебсайт space-track.org .

Според американската армия, чиято NORAD проследява обекти в орбита, изчезналият индонезийски спътник Telkom 3 (обозначен COSPAR-ID 2012-044A, NORAD-ID 38744) е влязъл в атмосферата на 5 февруари около 18:00 часа. 9:35 UTC +/- 7 минути . Не е съобщено дали някакви неизгорели отломки от спътника са достигнали повърхността на Земята, нито е определено точното място на влизането му в атмосферата. Потвърди се само, че това е могло да се случи над Монголия или в Китай близо до границата с Монголия.  Сателитът се насочваше към Тихия океан. Интересното е, че преди да влезе в атмосферата, индонезийският спътник прелетя над Европа.

Припомнете си, че спътникът Telkom 3 е построен от руската компания ISS  Решетнев. Телекомуникационното му оборудване е предоставено от Thales Alenia Space. На негово разположение бяха 32 транспондера със С и 16 Ku. Трябваше да застане на 118 ° изток позиция . Това беше първият (и може би последният) път, когато Индонезия купи сателит от Русия.

Telkom 3 беше пуснат от Байконур заедно с руския комуникационен спътник Express MD2 през август 2012 г. с ракета Proton M с горен етап Breeze M. По предварителни данни Breeze M е изстрелял двигателите си в определеното време, но те са работили само 7 секунди вместо 18 минути и 5 секунди. Шансовете сателитите да достигнат определената орбита бяха нула – те се смятаха за изгубени.космически отломки , заплашващи други космически кораби. И изведнъж осем години по-късно, през януари 2021 г., Telkom 3 беше открит обратно и беше над земната атмосфера. Към 30 януари 2021 г. спътникът достигна височина по-малка от 200 км. Последният път, когато обектът е наблюдаван на 5 февруари, той е бил на 10 км от земната повърхност. 1845-килограмовият сателит не съдържа радиоактивен материал и се изчислява, че по-голямата част от масата на сателита е изгоряла, когато е влязла в атмосферата, оставяйки 10-40 процента от масата си оставена след себе си. първоначалната си маса.

Наследник на изгубения сателит беше Telkom 3S с излетно тегло 3550 кг. Построен е от Thales Alenia Space (а не от руска компания) на платформата Spacebus 4000B2. Той имаше транспондери с 24 C-лента, 8 C-лента и 10 Ku-лента. Изстрелването на ракетата Ariane 5 със спътника Telkom 3S се състоя на 14 февруари 2017 г. в 18:39 местно време от космодрума Куру, Френска Гвиана. Телком 3S започна мисията си от 118 ° E орбитална позиция . Той продължава работа до сега.

Източник: lapan.go.id  harianhaluan.com  borneo24.com satkurier.pl/

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial