«Экспресс-80» пуснат в търговска експлоатация

Руският сателитен оператор RSCC пусна нов телекомуникационен сателит Express 80 в търговска експлоатация в понеделник, 15 март 2021 г. Проведени бяха технически тестове преди сателитът да бъде пуснат в действие с положителни резултати.

Спътника Express 80 е паркиран в орбитална позиция от 80 ° E и е предназначен за предоставяне на фиксирани мобилни услуги, предаване на цифрови телевизионни и радио предавания, високоскоростен достъп до Интернет, както и за предаване на данни в рамките на Руската федерация и в чужбина .

„ Орбиталното местоположение на сателита Express 80, 80 ° E в сърцето на Русия ни позволява да предоставяме модерни и надеждни комуникационни и излъчващи услуги на потребители навсякъде в нашата страна “, каза Юрий Прохоров, главен изпълнителен директор. „С пускането на новия сателит ще предложим на пазара принципно нови продукти, които са най-търсени на пазара днес: пакетно цифрово излъчване, достъп до Интернет във въздушния и морския транспорт, дистанционно обучение и телемедицина .“

Експрес 80 е изведен в орбита от космодрума Байконур на 31 юли 2020 г. Сателитът е произведен от JSC – АО «Информационные спутниковые системы» имени академика М.Ф. Решетнёва» в сътрудничество с европейската компания Thales Alenia Space.

Очакваната продължителност на живота на спътника е 15 години. Все още не е обявено покритието на новия сателит. За сега няма стартитани услуги за да видим силата на сигнала на територията на България.

Актуализация: Първия активен транспондер в KU band вече е наличен на 10981 V 42177 3/4 DVB-S2/8PSK MPEG-4 налични са 2 кодирани на IRDETO канала Travel+Adventure HD и Travel+Adventure SD както и свободните Kaleidoskop TV Pes i Ko и Razvlechenie

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial