Три десетилетия сателитна телевизия от ASTRA

Преди тридесет години сателитните чинии започнаха да се появяват за първи път на фасадите на сградите. Те бяха един от предвестниците на историческите промени от онова време. Всички те бяха насочени към една точка в небето – 19.2oE орбитална позиция, от която се предаваше спътниковият сигнал от сателита ASTRA 1A. Днес празнуваме 30-годишнината от този момент, който бележи началото на ерата на сателитната телевизия.

София, 15 март 2019 г. – 1989 беше пробивната година в много Европейски държави в областта на технологиите. За телевизионната индустрия това беше началото на сателитна телевизия в региона.

ASTRA 1A

През февруари 1989 г. сателитът на ASTRA 1A, управляван от водещия сателитен оператор в света, SES, започва своята мисия. Първият от спътниците на SES, ASTRA 1A, беше пуснат в орбита от ракетата Ariane 4 от Френска Гвиана. Сателитът е поставен на орбитална позиция от 19.2 ° E. Веднъж там, той предоставя телевизионни услуги в Западна и Централна Европа, включително Полша. Това означаваше, че за първи път зрителите успяха да получат сателитен сигнал, което направи телевизионната услуга по-достъпна за всички. Първоначално ASTRA 1A излъчва FilmNet, Sky TV, скандинавска TV3 и MTV Европа. До края на годината много немски канали, като RTL plus, Sat.1 и Pro7 заеха място на сателита. През юни 1990 г. всички транспондери бяха запълнени. Огромната популярност на сателитната телевизия по това време е отразена от неговия обхват, който възлиза на 17 милиона домакинства в Европа до 1990 година.

Сателитната телевизия ASTRA отвори прозорец към света за зрителите. В Полша например потребителите вече имаха достъп до програми на чужди канали, докато в страната монополът на държавната телевизия беше нарушен едва година по-късно. Първата национална частна телевизионна мрежа е създадена три години по-късно – през 1992 година. До ден днешен много хора си спомнят символичната промяна, която беше поставянето на първата сателитна антена на фасадата на сградата.

Мартин Орнас Кубацки, президент на Astra CEE: „Тази година празнуваме 30-годишнината на сателитната телевизия и Astra. С течение на годините технологиите за радиоразпръскване станаха разнообразни. Въпреки това, спътниковото радиоразпръскване има своите неоспорими предимства, като независимост от географски условия, природни бедствия, терористични атаки или политически проблеми, както и надеждност, тъй като свързването с наземната инфраструктура не е необходимо. Преди всичко обаче сателитът е този, който осигурява неограничен пренос на сигнал или съдържание. Ето защо един сателит работи чудесно, когато излъчва съдържание в оригиналната 4K резолюция. Нещо повече, предаванията в 8K вече са налични от ASTRA 3B, което показва готовността за излъчване на програми с още по-високо качество. Съвременните спътници ви позволяват да изпращате хиляди гигабайта данни за секунда и могат да бъдат адаптирани към различни приложения.“

Първите сателити ASTRA белязаха началото на ерата на сателитната телевизия преди 30 години и доведоха до технологична революция в телевизионна индустрия. Сега, 30 години по-късно, сателитите са все още сред лидерите, когато става въпрос за излъчване на видео съдържание, особено с оглед на нарастващото търсене на висококачествено съдържание и услуги.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial