ARD изключва сателитния канал в SD. От 2021 г. само в HD

В допълнение към германския обществен оператор ARD, който възнамерява да прекрати съществуващата спътникова дистрибуция в класическата SD резолюция на четири програми, възнамерява да деактивира SD излъчването и немско-френски културен канал arte.

Някои немски домакинства със сателитна телевизия трябва да се подготвят за промяна в разпространението на програмите за обществени услуги. През януари 2021 г. ARD ще спре каналите си в класическа SD резолюция. След това програмите ще бъдат достъпни само в по-висококачествено предаване – HD резолюция.

За някои телевизионни зрители това ще означава инвестиране в нов телевизионен приемник или сателитен тунер и настройване на HD. Излъчването ще продължи да бъде безплатно и няма да се изисква карта за достъп или абонамент за получаване на програми за обществени услуги.

За телевизионните оператори деактивирането на разпространението на SD ще доведе до значителни икономии на разходи за разпространение на сигнали. В момента програмите се разпространяват в SD и HD резолюции с цел постепенно превключване на зрителите към по-добро разпространение.

Деактивирането на SD дистрибуцията ще се прилага за следните програми :

– ARD (Das Erste)
– tagesschau24
– ONE
– ARD alpha

В допълнение към германския обществен оператор ARD, който възнамерява да прекрати съществуващата спътникова дистрибуция в класическата SD резолюция на четири програми, възнамерява да деактивира SD и немско-френски културен канал arte.

Arte ще завърши в SD и подобно на ARD програмите ще продължи да бъде на разположение на сателитните зрители с по-добро техническо качество – HD резолюция.

Ето позицията на ARTE: „Както знаете, ARD реши да прекрати разпространението на SD в края на годината. Arte, Phoenix, Tagesschau24 и ONE споделят един и същ сателитен транспондер. Само по тази причина Arte не може да остане на същото място и следователно ще спре да разпространява SD. Определено не виждаме бъдещето си в SD разпределението на нашия сигнал. Във Франция, Arte попадна в SD вече през октомври 2016 г. “

Не е изключено към тази стъпка да се присъедини другия публичен оператиор ZDF със своите програми.

Докато общественото излъчване планира да спре спътниковата SD разпространение, търговските телевизионни групи RTL Deutschland и ProSiebenSat1, от друга страна, ще задържат SD и HD разпространение до 2024 г. Водещите немски търговски станции предоставят на своите клиенти само безплатно разпространение на SD. Те предлагат HD на своите търговски телевизионни програми като част от услугата за платен телевизия HD +, която освен HD предоставя и UHD съдържание във формат 4K.

Последвайте и ни харесайте:

About Author

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial